31 Oca 2016

Mandalinalı İsveç keki (yapışkan kek) Kladdkaka


Bazen tıkanıp kalıyorum. Bundan sonra ne tarif denesem diye düşünmeye başlıyorum. Artık yeni tarifler bulamamaktan korktuğum anlar oluyor. Aslında bu duyguyu zaman zaman yaşasam da aşması çok zor olmuyor. Yabancı yemek bloglarında gezinirken karşıma 'Call-me-cupcake' isimli bir blog çıktı. Blogta gezinirken çikolatalı İsveç keki dikkatimi çekti. Tarifi biraz inceledikten sonra, İsveç kekinin ne olduğunu biraz araştırdım ve bu tarifi kendimce uyarlamaya karar verdim.




İsveç keki içi ıslak, dışı kabuksu yapıda, içinde kabartma tozu olmayan, bol çikolatalı ve şekerli bir kek. Çok lezzetli ve gerçek çikolata tadını sevenler için çok keyifli bir tarif. Tarifin daha önce denenmiş olması benim için büyük bir avantaj oldu ve tarifle çok fazla oynamaya gerek kalmadan kendimce ufak bir dokunuşta bulunmam yeterli oldu. Bitter çikolata ile narenciyenin uyumunu muhteşem bulduğum için bu tarife bir miktar mandalina da ilave ettim. İsterseniz portakal da koyabilirsiniz. Keki yerken geriden gelen mandalina tadı ve bitter çikolatanın verdiği haz bence birçok keke göre çok daha iyi.

Tarif : callmecupcake.se'den adapte edilmiştir.


MANDALİNALI İSVEÇ KEKİ TARİFİ

- 8 kişilik

Malzemeler
  • 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 250 gram bitter çikolata (%70 kakao)
  • 100 ml mandalina suyu (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 4 yumurta
  • 3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker (176 gram)
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 tutam tuz
  • 1 mandalina kabuğu rendesi
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri (servis için)
Yapılışı 
  1. Fırınımızı 175 derecede çalıştırıyoruz.
  2. 25 santimlik kelepçeli yuvarlak kek kalıbını hazırlıyoruz. Kek kalıbının içine yağlı kağıt seriyoruz.
  3. Çikolatayı  ve tereyağını benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  4. Şeker, yumurta ve vanilya orta boy bir kaseye konup 4-5 dakika hızlı devirde çırpıyoruz.
  5. Çırpılan yumurtalı karışıma çikolatalı karışımı ilave edilip spatula ile karıştırıldıktan sonra mandalina suyu ve mandalina kabuğu rendesi ilave edilerek çok hafifçe karıştırılarak kek kalıbına döküyoruzç
  6. Kekimiz fırında 40-45 dakika pişirilip servis ediyoruz. Kek fırında ilk çıktığında içi ıslak ve çiğ gibi görünse de soğuduğunda kıvamı yerine gelmektedir. 
  7. Üzerine pudra şekeri serperek servis ediyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..