1 Ara 2015

EV YAPIMI PİZZA

ev yapımı pizza tarifi


Pizza sevmeyen pek yoktur. Bizim ülkemizde yıllarca Amerikan zincirlerinin aşırı kalın hamurlu ve içinde herşey olan pizzaları pazarlandı. Kalın pizzalar bazen o kadar kötüydü ki sanki somun ekmeğin üzerine en kötü malzemeler dizilip fırına atılmış gibiydiler adeta.



Ben son yıllarda pizzamı ince hamurla yemekten keyif almaya başladım. Bence gerçek pizza üzerinde çok fazla malzeme olmadan dengeli bir şekilde yapılan pizzadır. Hamuru ince ama çok aşırı çıtır olmayıp yumuşaklık ve çıtırlık dengesini tutturabilen pizzacılara hayran olmuşumdur her zaman.

İstediğim kalitede pizzayı bulabilsem de herkesin o pizzacıları bulup pizzayı yeme imkanı olamayabiliyor. Ben de bu fikirden yola çıkarak benimle aynı düşüncede olan okurlarım için kendi zevkime uygun ince hamurlu ve çok kurumamış bir pizza yapmaya çalıştım.

Aslında gerçek pizzalar odun fırınlarında yapılan ve hiç kurumayan pizzalar. Hiçbirimizin evinde odun fırını olmadığı için odun fırınına benzer bir ortam yaratmaya çalıştım. Fırını 250 derecede çalıştırıp fırının tabanına su koyup buhar oluşturabileceğim bir ortam yarattım. Son detayımda pizzanın pişeceği tepsimi de çok iyi şekilde ısıttım. Bu işlemi uygulamamın nedeni odun fırınlarında pizzanın piştiği yüzeyin her zaman çok sıcak olan taş yüzey olması.

Bence pizzanın pişirilmesi kadar hamuru da çok çok önemli. Bunun için mayalı ve puf gibi bir hamur yaptım. İstediğim hamura 3. denemede ulaştım.


Hamur ve fırın işini hallettikten sonra son olarak domates sosu olayına el attım. Taze domateslere domatesin asitliğini dengelemek için biraz şeker ve kekik ekleyerek, biraz da zeytinyağıyla pişirerek pizza sosumu hazırladım.

EV YAPIMI GERÇEK PİZZA TARİFİ


- 4 adet 20 cm pizza için


Malzemeler


  Sos için

  • 750 gram domates
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı kuru toz kekik
  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı
  Hamur için
  • 450 gram un
  • 20 gram yaş maya
  • 210 gram su
  Pizza İçin
  • 10 çorba kaşığı pizza sosu
  • 16 dilim (160 gram muzzerella)
  • 80 gram parmesan
  • 15-20 dal taze roba
Yapımı

  Sosun Yapımı
  1. Öncelikle domatesler yıkanıp soyulur. Soyulan domatesler rendenin ince tarafı ile rendelenir.
  2. Zeytin yağının yarını ayırıyoruz. Kalan tüm malzemeleri orta boy bir tavaya konup orta ateşte karıştırılarak 20 dakika pişirilir. 20 dakikanın sonunda kalan zeytin yağı ilave edilerek sos ateşten alınır. 
  3. Sosumuz soğuyup oda sıcaklığına geldiğinde kullanıma hazır hale gelmiş olur. Sosu 2 hafta hava almayan bir kapta ve buzdolabında bozulmadan saklayabilirsiniz.
  Hamurun Yapımı
  1. Yaş maya ve su küçük bir kasede karıştırılarak yaş mayanın erimesi sağlanır.
  2. Un orta boy bir kaba konarak ortası havuz yapılır. Ortasına mayalı suyumuzu koyarak karıştırıyoruz ve hamurumuzu yoğuruyoruz. Yoğurulan hamuru yuvarlatılıp üzerine nemli bir bez konarak 2 saat mayalanmaya bırakılır.
  3. Mayalanan hamurumuzu 4 eşit parçaya bölerek hafifçe yuvarlayıp yarım saat daha üzerine nemli bez koyarak mayalanmaya bırakıyoruz.
   Pizzanın Yapımı
  1. Fırın 250 derecede çalıştırıp fırın tepsimizi de fırınımızın içine yerleştiriyoruz.
  2. Tezgahımızın üzerine hafifçe un serpiyoruz. Daha sonra hamur parçalarımızdan bir tanesi tezgaha koyup once hafifçe elimizle açıyoruz. Elimizle açabildiğimiz kadar açtıktan sonra merdane ile hamurumuzu açmaya başlıyoruz. Merdane ile açma işlemini yaparken hamuru saat yönünde veya tersi yönünde sürekli çevirerek açma işlemini gerçekleştiriyoruz.Hamuru 22-25 santim çapında açıyoruz. (Bu işlemi hamurun olabildiğince yuvarlak olmasını sağlamak amacı ile yapıyoruz)
  3. Hamurumuzu açtıktan sonra fırında ısınan tepsimizi çıkartıp hamurumuzu fırın tepsimize dikkatlice yerleştiriyoruz.(bu işlemi yaparken elimizi yapma ihtimaline karşı çok dikkatli oluyoruz) Hamurumuzu yerleştirdikten sonra tepsiyi tekrar fırına atarak hamuru 4 dakika pişiriyoruz.
  4. Pişen hamuru tepsiyle beraber çıkartıp üzerine 2,5 çorba kaşığı sos koyup hamurun her tarafına sürüyoruz. Sosu sürdükten sonra hamuru tekrar tepsiyle beraber fırına atıyoruz ve 6 dakika daha pişiriyoruz.
  5. Pişen soslu hamurumuzu çıkartıp üzerlerine 4-5 dilim mozzeralla veya istediğiniz bir peyniri koyup tekrar fırına atıyoru ve 8 dakika daha pişiriyoruz. 8 dakikanın onunda pizzamızı çıkartıp tahta üzerinde dilimledikten sonra üzerine rokalarımızı dizip bir miktarda parmesan rendeleyerek servis ediyoruz.
  6. Tüm bu işlemleri 4 adet pizza için tekrarlıyoruz. Tepsiniz 2 adet pizzayı alabilirse 2 pizzayı birden yapabilirsiniz. Hamur ölçüsünü 1/2 öleçek olarak yaparak 4 yerine 2 pizzada yapabilirsiniz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..