16 Tem 2015

YERFISTIKLI KARAMEL


Bayrama özel ne yapsam diye düşünceler geçerken aklımdan, elimde yer fıstıklı dondurma vardı. Yediğim dondurmanın tatlı-tuzlu tadından etkilenerek karamel yapmaya karar verdim. Geçen bayramda bademli karamel yapmıştım, bu sefer tarifte küçük oynamalarla yer fıstıklı karamel yaptım.



YERFISTIKLI KARAMEL TARİFİ

- 80 adet karamel için

Malzemeler

  • 300 gram toz şeker
  • 200 ml krema
  • 70 gram tereyağı
  • 150 gram soyulmuş yer fıstığı
Yapılışı
  1. Kalıp
  2. Soyulmuş yer fıstıklarını yoksa kabuklu yer fıstıkları alınır ve soyulur. Soyulan fıstıklar iki parmağın arasında kaydırılarak ikiye bölünür. 
  3. Krema ve tereyağı küçük boy bir tencerede kaynama noktasına getirilip ateşten alınır.
  4. Toz şeker büyük bor bir tavaya konup orta ateşe alınır. Orta ateşte yaklaşık 5 dakikada eritilir. Eriyen şekerin üzerine kremalı karışım yavaş yavaş dökülerek tahta kaşık ile karıştırılır. Tüm krema döküldükten sonra karışım orta ateşte 3 dakika tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilip ateşten alınır.
  5. Ateşten alınan karışıma yer fıstıkları ilave edilip karıştırıldıktan sonra kalıba dökülür. Kalıba döküldükten sonra 1 saat oda sıcaklığında soğutulur.
  6. 10*6 santimlik şekerleme kağıtlarından kesip hazırlayın(şeffaf şekerleme kağıdı bulamıyorsanız yağlı kağıtta kullanabilirsiniz)
  7. Karamel kalıptan kağıdıyla beraber çıkartılıp 1 santim kalınlığında şeritler olacak şekilde kesilir. Daha sonra şeritlere dik olarak 4 santimlik şeritler kesilerek karamel parçalarını elde etmiş oluyoruz. Kesilen karamel parçaları kestiğimiz kağıtların üzerine diziyoruz. Daha sora kağıdı şekerin üzerine kapatıp şekerleri paketliyoruz. Kağıdın iki kenarını da ters yöne çevirerek paketleme işini sonlandırıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder