30 Ara 2014

Tost Ekmeği


Arasına kaşar ya da sucuk koyup,
tost makinesinde 2 dakikada peynirin eriyip, ekmeğin de çıtır olma anını beklediğimiz tost ekmeği...

Ekmek yapmak hep çok zor gibi görünürdü. Hamuru yoğurmaktan çok hamurun mayalanmasını beklemek hep zor gelirdi. Eskiden biraz sabırsızdım sanırım, yaptığım her şeyin hemen sonuçlanmasını isterdim.


Yaşım ilerleyip olgunlaştıkça sabretmeyi öğrendim. Öğrenir öğrenmez de ekmek yapmaya başladım. Güzel bir ekmek yapmanın en büyük sırrı bence sabretmekle başlıyor. Bir ekmeği yapmak için 3 saat harcayıp hamurun kabarmasını izlemek aslında muhteşem bir duygu. Ekmeğin tadı da güzel olunca aldığınız keyif paha biçilemez :)



Klasik tost ekmeğini yaptıktan sonra tadına bakmak için kaşarlı bir tost yaptım. İlk aldığım lokmada üniversite yıllarıma dündüm. Antakya'da havaalanı olmadığı için tatillerde Ankara'dan otobüsle Antakya'ya gidip geldiğim günler aklıma geldi. Gecenin 2'sinde Pozantı'da mola veren otobüsten inip buz gibi havada 'bi tost bi ayran' aldığım günler hafızamda canlandı. Orada yediğim tostun ekmeği başka hiç bir yerdekine benzemiyordu O lezzet sanki aklımdan uçup gitmişti, ta ki yaptığım ekmekten aynı tadı alana kadar. Biraz o günlere dönüp duygulandım sanırım.


Düşünüyorum da, Pozantı'da tost yediğim o günlerde biri gelip te bana 'bir gün bu ekmekten yapacaksın' deseydi sanırım gülerdim.

Tarif : Necip Ertürk'ün Türk Mutfak Sanatı Kitabında adapte edilmiştir.

TOST  EKMEĞİ  TARİFİ

- 750  gramlık tost ekmeği

Malzemeler
  • 25 gram yaş maya
  • 19 gram toz şeker (1,5 su çorba kaşığı)
  • 13 gram tuz (3 tepeleme çay kaşığı)
  • 45 gram tereyağı (oda sıcaklığında)(3 yemek kaşığı)
  • 250 gram ılık su (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 429 gram un (3 su bardağı + 1 yemek kaşığı)
  • 18 gram un (tezgahı unlamak için (2 yemek kaşığı)
  • 1 çay kaşığı ayçiçek yağı

Yapılışı
  1. Un hariç tüm malzemeler yoğurma kabına konup karıştırılır. Tereyağı ve şeker  suyla karışınca un ilave edilip yoğurulur. Yumuşacık puf gibi bir hamur elde edildiğinde ve hamur elimize yapışmadığında hamur olmuş demektir. (Ortamın sıcaklığına kullanılan un cinsine göre 1 çorba kaşığı un ilavesi olabilmektedir) Yoğurulan hamur 30 dakika üzerine bez koyup dinlendirilir.
  2. Tezgah hafifçe unlanır , hamur topu üzerine konup elle bastırılarak hamur dikdörtgen biçiminde açılır(40*20 cm). Açılan hamurun iki ucu ortada birleştirilir daha sonra bir ucu  diğerinin üzerine yerleştirilip 30 dakika  daha hamurun üzerine bez kapatarak dinlendirilir.  30 dakika sonra aynı işlem tekrarlanır ve hamur 30 dakika daha dinlendirilir.
  3. Dikdörtgen baton kek kalıbımıza (20*10 cm) ayçiçek yağımızı döküp fırça ile her yerine sürüyoruz. 
  4. Dinlenen hamurumuzu tekrar (40*20 cm ) elimizle açıyoruz. Açılan hamurun iki ucu ortada birleştirilir daha sonra bir ucu  diğerinin üzerine yerleştirilip hamurumuzu katlama yeri altta olacak şekilde kalıbımıza yerleştiriyoruz. Kalıba yerleştirilen hamurun tamamen mayalanması için 30 dakika daha üzerine bez yerleştirerek dinlendiriyoruz.
  5. Fırınımızı 225 derecede çalıştırıyoruz. 
  6. Ekmeğimizi fırına atıyoruz. 25. dakikada ekmeği kontrol ediyoruz. Ekmeğimizin üzeri çok iyi şekilde kızarıp kabuklaşmış ise ekmek pişmiştir. Tam anlamıyla kızarmamış ise 5 er dakika aralıklarla kontrol ederek ekmeğimizi pişiriyoruz. İdeal pişirme 30 dakikadır. Fırınınızın gücüne göre bu süre 25 ile 35 dakika arasında değişiklikler göstermektedir. (Fazla pişirirseniz üzerinde ki kabuk bir miktar yanmakta fakat ekmeğin tadında çok fazla değişiklik yaratmamakta.)
  7. Ekmek piştikte sonra kalıptan çıkartıp yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleme işlemi yapılabilir (ekmek sıcakken dilimlerseniz parçalanabilir)
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder