27 Ara 2014

Ayva , Portakal ve Zeytinyağlı Kereviz


Annem kerevizi  patates ve havuçla birlikte bol zeytinyağı koyarak pişirir.  Zeytinyağlı kerevizi çok severek yediğimi söyleyemem. 2-3 sene önce  kuzenim beni yemeğe çağırmıştı, masada kerevizi gördüğümde içimden 'tüh, kereviz yapmış' demiş ama bir kaşık kereviz alıp tabağıma koyduğumda muhteşem bir portakal kokusu aklımı başımdan almıştı.  Bu muhteşem portakallı kerevizli lezzetle böylece tanışmış oldum. İçimden 'annem de kerevizi portakallı yapmalı' dedim . Ana yemek yerine sadece kereviz yiyerek doyduğum güzel bir akşam yemeği olmuştu. 




Kerevize portakallı tadıyla alışmışken geçen hafta sayesinde muhteşem bir çikolatalı cheesecake tarifi elde ettiğim Melis Yorgancıoğlu annesinin ayvalı ve portakallı kereviz yaptığından bahsetti.  'Ayvalı mı?!' diyerek şaşkınlığımı saklayamadım. İçinde meyvelerin olduğu, tatlı-tuzlu yemek tarifleri beni her zaman cezbetmiştir. Uzun zamandır bir ayva reçeli yapıp bloguma koysam diye düşünürken karşıma çıkan ayvalı kerevizi duyar duymaz markete koştum ve kereviz aldım. Tarif o kadar basit ve anlaşılır ki, hayatında hiç yemek yapmamış bir insan bile tarifi kolaylıkla uygulayabilir. Kerevizleri ve ayvaları küp küp doğrayıp soğanları ekledikten sonra portakal suyunu ve zeytinyağını ilave edip kısık ateşte pişiriyorsunuz. Kerevizle arası pek iyi olmayanların bile büyük bir keyifle tüketebilecekleri muhteşem bir lezzet.

Tarif : Melis  Yorgancıoğlu

AYVALI  , PORTAKALLI  ve  ZEYTİNYAĞLI  KEREVİZ

- 6 kişilik

Malzemeler
  • 2 adet kereviz
  • 1 adet orta boy ayva
  • 2 adet orta boy portakal (suyunu sıkmak için)(2/3 su bardağı portakal suyu)
  • 1/3 su bardağı  su 
  • 1 küçük kuru soğan
  • 3 çay kaşığı sızma zeytin yağı 
  • 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
  1. Orta  boy bir tencereyi hazırlıyoruz.
  2. Soğanımızı soyup ikiye bölüyoruz. İkiye böldüğümüz soğana önce yukarıdan aşağıya doğru çeltikler atıyoruz sonra boylamasına ortadan çeltik atıp çok ince kareler halinde doğruyoruz (yemeklik doğrama işlemi)
  3. Portakalları ortadan kesip suyunu sıkıyoruz. Daha sonra suyunu süzgeçten geçirip bir bardağa boşaltıyoruz.
  4. Ayvaları soyup önce ortadan ikiye bölüyoruz daha sonra her bir parçayı tekrar boylamasına ortadan böldükten sonra ortasındaki çekirdeği ayıklıyoruz. Çekirdekleri ayırdıktan sonra her bir dilim ayvayı 4 parça küp olacak şekilde kesiyoruz.
  5. Kerevizleri soyup ortadan ikiye kesiyoruz daha sonra her bir parçayı boylamasına ortadan ikiye bölüp kerevizin ortasındaki yumuşak kısımları ayıklıyoruz. Sonra her bir parça kerevizi 4 parça küp olacak şekilde kesiyoruz.
  6. Kestiğimiz ayva ve kerevizleri tencereye koyup üzerine soğanlarımız ilave ediyoruz. 2 kaşık sızma zeytin yağını ,süzülmüş portakal suyunu ve 1/3 su bardağı suyumuzu tencereye döküyoruz. En son tuzumuzu ilave edip hızlı ateşte 3 dakika beklettikten sonra tenceremizi kısık ateşe alıyoruz. (hızlı ateşteki bölüm sadece su kaynayana kadar)
  7. Kısık ateşte 25-30 dakika pişen kerevizimizi kontrol ettiğimizde kereviz yumuşamış ise yemek pişmiş demektir. (ayvalar kerevizden önce yumuşamakta ve bir miktar erimektedir , ayvayı kontrol ederek yemeğin piştiğini anlayamayız)
  8. Yemeğimizi çam bir kaba boşaltıp oda sıcaklığına geldikten sonra üzerine 1 çorba kaşığı sızma zeytin yağını döküp buzdolabına koyuyoruz.
  9. En az 4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis ediyoruz (zeytin yağlı yemekler de benim terciğim en az 1 gece buzdolabında dinlendirilmesidir)

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder