12 Kas 2014

Elmalı Turta (apple pie)



Geçen hafta ekmek yapma merakına kapıldığım bir akşam sanırım kütüphanedeki tüm yemek kitaplarını karıştırdım. Kendimi ekmek tarifleri arasında kaybederken aslında devamlı aklımda olan ve bir türlü deneyemediğim elmalı turta tarifine rastladım. Tarifi, 'elbet bir ara yaparım' diyerek defterime not düştüm ancak daha fazla dayanamayıp kendimi ertesi gün malzemelerin başında buldum. Ancak tarifi denemeden önce biraz elmalı turtayı da araştırmam gerekiyordu ki bu sefer de kütüphanedeki tüm kitaplarda elmalı turtayı aramaya başladım.


Tarifler genellikle birbirlerine benzese de elmalı dolguda kullanılan elma çeşitleri ve kullanılan şeker oranları biraz farklılık gösteriyordu. Sadece ekşi elma kullanılan tariflerde şeker biraz daha fazlayken içinde tatlı elma kullanılan tariflerde şeker oranı bir miktar azalıyor. Ekşi elma olarak 'Granny Smith' en çok tercih edilen elma cinsi olarak gözüme çarptı.


Kendi tarifimde sadece yeşil ve ekşi olan elmaları kullanmayı tercih ederek fazla tatlı bir lezzet elde etmekten kaçındım. Amerikalılar elmalı turtayı ılık olarak ve üzerine vanilyalı dondurma ilave edilerek servis ettiğinden ben de üzerine 1 top vanilyalı dondurma koyarak geleneği bozmadım. 

Tarif : Sofra ansiklopedisinden adapte edilmiştir.

ELMALI  TURTA  TARİFİ


8-10 kişilik

Malzemeler


Hamur için


  • 300 gram un (2 su bardağı + 2 yemek kaşığı)
  • 180 gram tereyağı (buzdolabından)(küp küp kesilmiş)
  • 6 çorba kaşığı çok soğuk su 
Elmalı dolgu için
  • 800 gram yeşil ekşi elma (grany smith) (4-5 adet elma)
  • 1 çorba kaşığı mandalina suyu
  • 150 gram toz şeker (3/4 su bardağı) 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (buzdolabıdan)
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi
Yapılışı

Hamur 
  1. Un ve tereyağı mutfak robotunda kumsu bir kıvama gelene kadar 3-4 dakika karıştırılır.
  2. Kumsu kıvama gelen karışıma soğuk suyumuzdan 1 çorba kaşığı ilave edip 30 saniye karıştırıyoruz. Bu işlemi suyumuz bitene kadar 6 defa tekrarladıktan sonra karışımı robottan alıp elimizle hafifçe yoğurduktan sonra hamura top şekli vererek streç filmle üzerini kaplayıp yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz.
  3. Yarım saat dinlenen hamurun 1/3 lik kısmımı turtamızın üst kısmı için ayırıyoruz.
  4. Hamurun 2/3 lük bölümünü 1 santim kalınlığında 20 santim gelişliğinde bir bir daire olacak şekilde açıp kalıbımızın içine oturtuyoruz. (20 cm lik kenarları eğik veya diz kalıp kullanıyoruz) Hamuru kalıba güzelce bastırıp yayıyoruz.(kalıbın kenarlarında fazladan hamur kalabilir , fazla hamurları turta tamamlandıktan sonra kesiyoruz.)
Elmalı dolgu 
  1. Küçük bir kapta şeker , tarçın , nişasta ve hindistan cevizini güzelce karıştırıyoruz.
  2. Elmalarımız soyup ortadan ikiye bölüyoruz. Elmanın ortasındaki çekirdeği ayıklayıp elmalarımızı 0,5 santim kalınlığında dilimliyoruz.
  3. Dilimlediğimiz elmaları orta boy bir kaba alıp üzerine mandalina suyunu döküyoruz.
  4. Elmalarımızın üzerine şekerli karışımda 1 çorba kaşığı serpip elmaları hafifçe sallayarak karıştırıyoruz. Sallama esnasında üzerine şeker gelmeyen elmalar üst tarafa gelmekte , tekrar 1 çorba kaşığı şekerli karışımda serpiyoruz ve tekrar elmaları sallıyoruz. Şekerli karışım bitene kadar bu işlemi tekrarlayıp elmaların tümünün şekerli karışımla bulanmasını sağlıyoruz.(elmaların ezilmemesi için elmaları kaşıkla karıştırmıyoruz.)
Turtanın birleştirilmesi
  1. Fırınımızı 190 dercede çalıştırıyoruz.
  2. Elmalarımızı kalıbın içine açtığımız hamurun üzerine diziyoruz. Dizme işlemini kat kat yapıyoruz. Önce en alt kısma elmaları diziyoruz sonra üzerine elmaları dizip düzenli katmanlar oluşturuyoruz. Elmalar biraz fazla gibi görünseler de pişme sırasında bir miktar küçülme olacağı için elmalar gözünüzü korkutmasın.
  3. Elmaların üzerine 1 çorba kaşığı tereyağımızı küçük küçük 5-6 parça halinde elmaların üzerine diziyoruz.
  4. Elmaları dizdikten sonra öncede ayırdığımız 1/3 lük hamurumuzu  1 cm kalınlığında 22 santim çapında bir daire olarak açıp elmaların üzerine yerleştiriyoruz. Hamurun kenarlarını kalıbımızın kenarına sıfır olacak şekilde bıçakla düzeltip kenarlarını hamur parçalarının üzerine iterek katlıyoruz.
  5. Turtamızı fırında en az 45 dakika hamur altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. Fırınınızın durumuna göre süre uzayabilmekte. 45 dakikanın sonunda 5 er dakika aralıklarla kontrol ederek 10 dakika daha pişirebilirsiniz. (fazla pişirdiğinizde üst hamur kenarlardan ayrılmakta ve turtanın şekli bozulmakta)
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder