30 Ağu 2014

Satsuma Sakın Beni Unutma ( Satsumalı Dondurma )


SEÇİL Sağlam son zamanlarda gördüğüm en iyi seyahat yazılarını yazan kişi. Bir havayolu şirketinin  dergisinde yazısını okuduktan sonra sosyal paylaşım sitesinde kendisiyle tanışma imkanım oldu. Her gün birçok fotoğraf paylaşan ve harika yazılar yazan , bence çok ta mütevazi bir kişilik. Paylaştığı bir fotoğrafında '' kabak çiçeği , satsuma sakın beni unutma '' yazmıştı. Fotoğrafta yem yeşil satsumaları gördüğümde altına o satsumalarla güzel bir cheesecake yapmasını tavsiye etmiştim. Tabi ki seçil cheesecake yapmak yerine harika seyahat yazılarına devam etti ve iş başa düştü.

İlk iş satsumaları bulmam gerektiğinden internetten satın alabilir miyim diye araştırmaya başlasam da maalesef pek bir sonuca ulaşamadım. Çok yakın bir arkadaşım bana Bodrum'dan satsuma getirtebileceğini söyleyip arkadaşını aradı. Bodrum'daki arkadaşı dondurma tarifini onunla paylaşmamız halinde satsumaları gönderebileceğini söylemiş. Bunu duyar duymaz satsumalarla dondurma değil cheesecake yapma planlarım var desem de , artık satsumalı dondurma yapmam şart olmuştu. Tarifi de bana bodrumdan satsuma yollayan arkadaşımız Kerem için hemen yayınlanmaya karar verdim.

Bol miktarda gelen satsumalarla değişik denemeler yapma fırsatı buldum ve güzel bir sonuç elde ettim.

Satsuma 1900'lü yılların başında Japonya'dan Rize'ye getirilmiş son yıllarda da en çok Ege bölgesi'nde yetiştirilmekte. Bodrumla özdeşleşmiş bir ürün haline gelmiş. Bugünkü tarifte satsumaların yeşil halini kullandım biraz ekşi bir tadı olsa da bence çok güzel bir lezzete sahip. Tam olgunlaşmış halini kullanmakta mümkün. Olgunlaşmış satsumaları kullanmamız durumunda şeker oranını bir miktar azaltmak gerekiyor


Malzemeler
  • 4 yumurta
  • 240 gram toz şeker (1 su bardağı + 3 yemek kaşığı )
  • 120 gram satsuma suyu (1/2 su bardağı çekirdekleri ve posası süzülmüş )
  • 4 satsuma kabuğu rendesi
  • 200 ml krema 
  • 1 adet vanilya çubuğu
Yapılışı 
  1. Şeker  ve  limon  kabuklarını , orta boy cam veya metal bir kaba yerleştiriyoruz.
  2. Vanilya çubuğu ortadan boylamasına ikiye kesilip içindeki özü bıçakla sıyırılıp şekerli karışıma ekleyip , şeker hafifçe nemlenene kadar karıştırıyoruz.
  3. Benmari  usulu ( küçük bir tencereye  iki  parmak  su koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir  kase  oturtup  pişirme) şeker  ,  yumurta  ve  limon  suyunu  çırpıyoruz. Alttaki  su  kaynamamalı  , orta  ateşte  15 dakika karışım 85 dereceye  gelene  kadar  çırparak  pişiriyoruz. (sıcaklığı ölçmek için dereceniz yoksa karışım yoğunlaşana kadar pişiriyoruz , tel çırpıcı karışımda iz bırakmaya başlayınca karışım istenen sıcaklığa gelmiştir)
  4. Hazırlanan  karışımı  tel  süzgeçten  geçirip üzerine kremayı ekliyoruz ve el blenderı ile hafifçe karıştırıp 10 dakika soğumaya bırakıyoruz.
Dondurma makineniz var ise ;
  1. Karışımı makinenizin kullanım  talimatlarına göre 15 dakika orta devirde karıştırdıktan sonra derin dondurucuda 24 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
Dondurma makineniz yok ise ;
  1. Tüm işlemlerden önce büyük bir kaba buz doldurup üzerine orta boy cam bir kase yerleştirip derin dondurucuda 1 saat bekletiyoruz. 
  2. Derin dondurucudan buzulu kabımızı alıp , buzun üzerindeki cam kaseye karışımı döküp hızlı hızlı tahta kaşık ile 15 dakika güzelce karıştırıyoruz. Karışım bir miktar yoğunlaşınca derin dondurucuda 24 saat dilendirmeye bırakıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder