28 Mar 2014

Çikolatalı Mousse Pasta


Uzun zaman önce sizlerle paylaştığım mousse tarıfımı biraz degıştırerek sizler için pasta haline getirdim. Mousse avrupa da çok fazla tüketilen , çok hafif ve insanın tatlı ihtiyacını karşılamak için bence çok iyi bir altarnetif. 


Her fırsatta bize hiç bir şey pişirmiyorsun , yarışmalara gıdıyorsun , blogunda tarifler paylaşıyorsun ama yaptıklarını bize hiç ikram etmiyorsun şeklinde sitemde bulunan arkadaşım piyer için çok sevdiği mousse yaptım. Piyer mousse'un altında kek olmasını ve üzerinde ganaj olmasını istedi bende onu kırmadım ve mousse pastanın yapımı için çalışmaya başladım. Daha önce mousse yapmış olsamda bunu pastaya dönüştürmek biraz gözümü korkutmadı desem yalan olur. Mousse ilk yapıldığında biraz akışkan olmakla beraber içine döktüğünüz kalıbın formunu alarak buzdolabında bekledğinde kalıp haline gelebilen bir karışım. Keki yaptıktan sonra aynı kalıba mousse karışımını döktüğümde karışım kenarlardan akabilir diye düşündüm ve onun yerine mutfaktaki malzemeleri kullanarak kendimce bir kalıp tasarladım. Klasik asetat kağıtlarını kekin boyutunda kesip bir çember oluşturdum ve mousse bun  içine döküp 12 saat buzdolabında beklettim. Asetatı kaldırdığımda mousse kendi formunu kaybetmeden kaldı ve üzerine ganaj bitter ganaj dökülebilecek kıvamda bir pasta elde ettim.


Pastanın yapımı biraz meşakkatli olsa da yapmaya değer bir pasta oldu. Islak bir kek tabanı üzerine mousse ve en son bitter ganaj , okurken bile ağzınız sulanabilir.  Patanın yapımı 1 gün sürsede maalesef tüketimi bir hayli hızlı oldu.

NOT: patanın mousse Tarif  ''Dorie Greenspan'ın  around  my  french  table  kitabından  adapte  edilmiştir''.

Malzemeler 

   Kek için :
  • 125 gram bitter çikolata
  • 125 gram tereyağı
  • 2 yumurta
  • 35 gram un 
  • 110 gram toz şeker
  Mousse için :
  • 180 gram bitter çikolata
  • 5 yumurta (sarıları ve beyazları ayrı ayrı)
  • 1 tutam tuz
  • 2,5 çorba kaşığı toz şeker
  Çikolata ganaj için :
  • 170 gram bitter çikolata
  • 120 gram tam yağlı süt
Yapılışı 

   Kekin yapımı 
  1. Fırın 170 derecede çalıştırılır.
  2. Orta  boy  bir  tencereye  2  parmak  su  doldurulup  orta  ateşte  su kaynamayacak şekilde  altı  açılır. Üzerine  cam  bir  kap  yerleştirilip içinde  çikolata  eritilir.
  3. Eriyen çikolataya tereyağı , yumurta , şeker ve un eklenip tel çırpıcı ile karıştırılır.
  4. 16 santimetrelik yuvarlak keke kalıbına karışım dökülüp fırında 20 dakika pişirilir.
  Moussenin yapımı 
  1. Orta  boy  bir  tencereye  2  parmak  su  doldurulup  orta  ateşte  su kaynamayacak şekilde  altı  açılır. Üzerine  cam  bir  kap  yerleştirilip içinde  çikolata  eritilir .
  2. Eriyen  çikolatanın  altı  en yavaş  ateşe  alınıp  yumurta  sarıları  eklenir  ve tel  çırpıcı  ile  güzelce  çırpılır. Daha  sonra  altı  kapatılır.
  3. Tuz  ve  yumurta  akları  yoğunlaşana  kadar  3-4  dakika  çırpılır.
  4. Yumurta  akına  şeker  eklenip  1  dakika kadar  şeker  kaybolana  kadar  çırpılır.
  5. Tencerenin altı  en yavaş  ateşte  açılır. Yumurta  akının  1/4 ü  çikolatalı  karışıma  eklenip  spatula  ile  güzelce  karıştırılır.
  6. Kalan  yumurta  akını da  ilave  edip  spatula  ile  yumurta  akının  havasını  almadan çikolata  ile  karıştırılır.     
 Çikolata ganajın yapımı 
  1. Küçük  boy  bir  tencereye  2  parmak  su  doldurulup  orta  ateşte  su kaynamayacak şekilde  altı  açılır. Üzerine  cam  bir  kap  yerleştirilip içinde  çikolata  eritilir .
  2. Sütün üçte biri çikolataya ilave edilir ve spatula ile dairesel hareketler yaparak yarıştırılır.
  3. Karısıma sütün diğer üçte birlik kısmı ilave edilip spatula ile karıştırılır. El blendrı ile 1 dakika karıştırıldıktan sonra kan süt ilave edilip spatula ile karıştırılır ve patanın üzerine dökülür.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

2 yorum:
Join the discussionÇikolatalı Mousse Pasta

  1. blogunuzu facebooktaki linkten gordum inceledim, hic cafe fernandoyu duydunuz mu:) eda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duydum tabiki cokta beğendiğim bir yazar

      Sil