19 Kas 2013

Clementinli Sorbe


Ne mandalina ne portakal o clementin. Şekli mandalinaya benzeyen , tadı portakaldan biraz daha tatlı olan bir çeşit mandalina. İçi çok sulu ve çok tatlı. Kabuğunu soyarken bıçağı fazla batırırsanız her yer clementin suyu olabilir. Clementin hasat zamanı bu hafta başladı bende hiç vakit kaybetmeden kocaman bir kasa dalından sipariş ettim. Bu kadar clementini ne yapacaksın diye sorarsanız şimdiden 4 tarif oluşturdum bile. İlk tarifim sorbe oldu. Devamı çok yakında sizlerle olacak. Mutfakta turuncu turuncu duran clenmentinler o kadar güzel kokuyor ki onları kesmeye kıyamıyorsunuz. Kestiğiniz zamanda suyunu içmeden duramıyorsunuz. Bu güzel kokusu varken yaptığınız pastanın ortaya çıkartabileceği kokuyu sanırım hayal edebiliyorsunuz.




Sorbeler genellikle temel malzeme sudur ve meyveninde suyu ilave edilerek bir karışım elde edilmekte. Ben sütle yapmaya karar verdim. 2. denemede güzel bir sonuç ortaya çıktı. İlk denemede şeker oranı biraz fala olmuştu. Sorbeler genellikle dondurma gibi dondurma makinasında yapılmakta ancak bende dondurma makinası olmadığı için kendimce bir yöntem geliştirdim. Karışımı yaptıktan sonra isterseniz yayvan bir kaba koyup saat başı karıştırarak sorbeyi hazırlıyorsunuz istersenizde karışımı blendra döküp buzlukta donduktan sonra 2 saatte bir çıkartıp blendırda karıştırıyorsunuz. İki yöntemde uygulanabilir bence.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt (480 gram)
  • 1,5 su bardağı toz şeker (300 gram)
  • 1 su bardağı mandalina suyu (süzülmüş) 
  • 2 mandalina kabuğu rendesi
Yapılışı:
  1. Süt ve şekeri orta boy bir tencereye koyup hızlı ateşte karıştırarak kaynama noktasına gelene kadar bekliyoruz.
  2. Kaynayan sütün yavaş ateşe alıp 10 dakika  arada karıştırarak koyulaşmasını bekliyoruz.
  3. Süt koyulaşırken mandalina kabuklarımızı rendeliyoruz.
  4. Sütü ateşten alıp mandalina kabuklarının rendelerini süte ekleyip üzerini kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakıyoruz.
  5. Mandalina suyumuzu sıkıp karışımımıza ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
  6. Karışımı yaptıktan sonra isterseniz yayvan bir kaba koyup saat başı karıştırarak sorbeyi hazırlıyorsunuz istersenizda karışımı blendra döküp buzlukta donduktan sonra 2 saatte bir çıkartıp blendırda karıştırıyorsunuz. 
  7. 8 saat sonra sorbeniz servise hazır hale geliyor.1 hafta derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

1 yorum:
Join the discussionClementinli Sorbe