23 May 2013

ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI TART TARİFİ


Yaz  aylarının  favori  meyvelerinden  çileği  bulmuşken  tart  yaparken  kullanmamak  olmazdı sanırım. Tart  en  çok  yaptığım  tarifler  arasında  bu  aralar  ,  çileklisi , limonlusu  , muzlusu  gibi bol  meyve  tadı  içeren  tartlar  yaz  aylarında  hem  insanın  serinleme  ihtiyacını  karşılıyor hemde  tatlı  ihtiyacını. Yapımı da  çok  pratik  ,  tart  tabanlarını  1 gün  önceden  yapıp  tartınızı ertesi  gün  10  dakikada  servise  hazır  hale  getirebilirsiniz. 

Tartın  dolgusu da  sadece  çilek  ,  çikolata  ve  sütten  oluştuğu  için  buzdolabınız da  bulunan malzemeler  olduğu  için  hızlı  bir  şekilde  tartınızı  hazırlama  şansınız  var.


Tartımızı  yaparken  çilekleri  yıkayıp  havlu  kağıdın  üzerinde  kurutuyoruz  ,  hazırladığımız çikolata  dolgusunu  15  dakika  soğutup  biraz  katılaştırdıktan  sonra  çikolatanın  içine daldırıyoruz.
Çikolata  dolgusunda  süt  yerine  krema da  kullanılabilir  ancak  ben bugün  sütü  tercih  ettim.

Bitter  çikolatanın  kendine  has  acılığı  ile  çileklerin  uyumu  gerçekten  güzel  oldu.Bitter çikolata  denince  akla içinde  en  az  %70  kakao  bulunan  çikolatalar  gelse de  marketlerde bitter  çikolata  adı  altında  satılan  çikolataların  çoğu  %56  kakao  içeren  ve  semisweet olarak  adlandırılan  çikolatalardır.  Bu  çikolatalarda  kakao  oranı  daha  düşük  ve  içindeki şeker  oranı  daha  yüksektir. Bende  bu  gün  bu  tarifi        
semisweet  çikolataya  göre  ayarladım  ve  sizlerle  paylaşmak  istiyorum.

Malzemeler :

Çikolatalı  dolgu  için (1 tart için ):
  • 5 adet  orta  boy  çilek
  • 110  gram  bitter  (semisweet %56  kakao ) çikolata
  • 30  gram  süt (2 yemek kaşığı) süt
Tart  hamuru  için (4 adet  14 cm tart):
  • 110  gram  tereyağı (oda  sıcaklığında)
  • 15  gram  fındık (kabuksuz)
  • 90  gram  pudra  şekeri
  • 60 + 180  gram  un
  • 1  yumurta

Yapılışı :
  1. Fındıklarımızı  mutfak  robotunda  güzelce  öğütüp  üzerine  küp  küp  kestiğimiz  tereyağımızı  ekleyip  1  dakika  mutfak  robotumuz da  tereyağını  güzelce  yumuşatıyoruz.
  2. Daha  sonra  üzerine  pudra  şekerini  ,  yumurtayı  ve  60 gram  unu  ekleyip  tekrar  mutfak  robotumuzu  çalıştırıp  1-2  dakika  hamur  olana  kadar  karıştırıyoruz.
  3. Daha  sonra  kalan  unumuzu  ekleyip  elimizle  hamuru  yoğuruyoruz. 
  4. Saplarını  kopartmadan  yıkayıp  kuruttuğumuz  çileklerimizi  çikolatanın  içine  daldırıp  olduğu  gibi  bırakıyoruz. Buzdolabında  4-5  gün  bozulmadan  saklayabilirsiniz.
  5. Hamuru  yoğurduktan  sonra  4  eşit  parçaya  ayırıp  3 mm  kalınlığında  açıp  14 santimlik  tart  kalıbımıza  yerleştirip  ortasına  çatalla  küçük  delikler  açıyoruz( tart  pişerken  şişmesini önlemek için) ve  30 dakika  derin  dondurucuda  dinlenmeye  bırakıyoruz.
  6. Önceden  160  derecede  ısıtılmış  fırında  15-20  dakika  altın  sarı  renk  alana  kadar  pişiriyoruz.
  7. Çikolatayı  benmari  usulu ( küçük  bir  tencereye  iki  parmak  su  koyup  üzerine  cam  veya  metal  bir kase  oturtup  pişirme)  eritiyoruz.
  8. Eriyen  çikolataya   hafifçe  ısıttığımız  sütümüzü  ekleyip  güzelce  karıştırıyoruz. Çikolata  karışımımızı soğuyan  tartımıza  döküp  15  dakika  dinlenmeye  bırakıyoruz.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt

    PAYLAŞIN..

0 Yorum:

Yorum Gönder